У сайта изменилось доменное имя на www.skvz.com.ua
смт. Черкаське, Краматорський район
Донецька область 84162
+38 (067) 621 67 84, +38 (067) 621 67 56

Що таке ПУШОНКА?

Що це за матеріал і як виробляється?

Вапно гідратне (гашене) - це вкрай дрібний порошок білого кольору, який виходить за рахунок гашення вапна, спочатку представляє собою безладні грудки, це відбувається зазвичай на заводах за допомогою невеликої кількості води. Коли виходить вапно гашене, пушонка, її обсяг збільшується приблизно в два рази. Насипна щільність отриманого матеріалу дорівнює 400 кг / м³, а вологість - не більш як 5%.

Гашення виконують як під час будівництва об'єкта, так і централізовано. При централізованому гашені воно поєднується з мокрим помелом непогашених частинок, цей процес призводить до поліпшення якості і збільшення виходу.

Під час будівництва вапно зазвичай гасять в спеціальних установках, такий пристрій носить назву гідратор для вапна. Туди завантажується вапно комами в обсязі 1/3 від висоти ящика (середня товщина шару при цьому дорівнює 100 мм), так як під час гашення обсяг зростає в два рази.

Ще негашене вапно, пушонка, заливається відразу досить великим обсягом води, так як гаситься воно дуже швидко, щоб вихідний матеріал не перегрівався, і вода не закипіла. Але якщо суміш гаситься повільно, воду додають маленькими порціями і спостерігають за тим, щоб вапно, навпаки, не охололо.

Залежно від якості вапна із одного його кілограма в середньому виходить 2 літри вапняного тіста. Такий показник називається «виходом тіста». Таким чином, вапно гідратне - це єдиний елемент, що скріплює, що може перетворюватися у порошок, не тільки за допомогою розмелювання, а й за рахунок гашення водою.

Від чого залежать властивості вапна?

Велика питома поверхня частинок Ca(ОН) 2 і їх гідрофільність обумовлюють здатність утримання води і хорошу пластичність тіста. Після того, як гашена суміш відстоїться, вона містить вже близько половини маси твердих частинок і половини води. Кожна з часток оточується навколо гідрофільної молекули гідрату окису кальцію, розташовуються молекули води що грає роль своєрідного мастила, яка і забезпечує підвищену пластичність будь-яких сумішей, в яких використовується наш об'єкт обговорення.

Після того, як процес гасіння буде закінчений, рідку суміш вапняного тесту через добу зливають в сховище, в якому вона витримується до того часу, поки остаточно не припиниться процес гасіння. Це зазвичай займає близько двох тижнів.

Те тісто, яке містить в собі непогашені зерна розміром не більше пів міліметра, можна вільно застосовувати в роботі. А ось великі зерна небезпечні тим, що в їх число може входити так званий «перевитрата» (перепалені зерна). Вода за своїм змістом в вапняному тесті зазвичай не нормується, найчастіше в правильно приготованому тісті вона в рівних кількостях з основним продуктом.

Які нюанси зберігання і експлуатації можна відзначити для вапна?

Уже говорилося, що вапняне тісто має в своєму складі насичений водний розчин Ca (ОН) 2 і дрібні частинки напівфабрикату, що не розчиняється. Коли з розчину випаровується вода, він стає пересиченим, з нього випадають кристали, що збільшує вміст затверділої маси.

Під час цієї реакції відбувається усадка твердої системи, що при певних умовах (це може бути затвердіння суміші на твердій основі, так званий штукатурний шар) цілком може викликати розтріскування матеріалу. Саме з цієї причини вапно і застосовують з різними наповнювачами, наприклад, з вапно-піщаним розчином, або ж змішуючи з іншими в'яжучими речовинами, щоб надати пластичності матеріалу.

Але при тривалому процесі затвердіння (десятки років) вапно здатне здобувати досить потужну щільність і навіть невелику водостійкість. Це відбувається за рахунок того, що на відкритому повітрі вона входить в реакцію з вуглекислим газом, в результаті чого утворюється не розчинний у воді і досить міцний карбонат кальцію, матеріал "знову стає" вапняком. Але це дуже тривалий процес, і в результаті повної карбонізації все-таки не відбувається.

Ось таким цікавим матеріалом є гашене вапно - пушонка, застосування її дуже всілякі. Повітряне вапно використовується для виготовлення штукатурних або кладок розчинів в ролі самостійного в'яжучого матеріала або ж в суміші з цементом. Також можна помітити її використання для виробництва силікатної цегли або силікатобетонних виробів. Чи не обійшлися без цього матеріалу і виробники фарб.

Крейда

Ми реалізуємо крейду найвищої якості з власного кар'єру оптом і в роздріб

Вапно

Будь-які обсяги вапна і крейдовапняних сумішей ми виготовимо і доставимо в термін

Запит ціни

Дізнайтеся ціну на нашу продукцію і вартість її доставки у ваше місто